Król puszczy na polskich stołach

30 LIP, 2018 GODZ: 12:32

Wśród kucharzy amatorów dziczyzna uważana jest za mięso trudne i skomplikowane w obróbce. To pokutujący mit wynikający ze słabej znajomości tradycyjnej kuchni - obecnie niszowej, a kiedyś bardzo popularnej w naszym kraju. Jednym z najszlachetniejszych, a zarazem najzdrowszym rodzajów dziczyzny jest mięso jelenia. Zawiera dużo zdrowego białka, obfituje w witaminy i minerały niezbędne dla człowieka. Warto podkreślić, że zawiera niemal 5 razy więcej żelaza niż np. wieprzowina. Dlaczego więc nie jest popularne? Może to wynikać z niewiedzy.

- Mit o trudności obróbki mięsa dzikiego ma związek z faktem, że jest ono chudsze i bardziej zwięzłe niż mięso zwierząt hodowlanych, przez co jego przygotowanie może wymagać więcej czasu. Zwierzę żyjące w środowisku naturalnym w znacznie większym stopniu korzysta z siły swoich mięśni. W związku z tym mięso, zanim będzie odpowiednie do obróbki i spożycia, musi skruszeć. Dawniej ten proces odbywał się poprzez moczenie mięsa w kwaśnym środowisku, np. kwaśnym mleku lub maślance. Natomiast w zimie tusze w skórze były wymrażane na świeżym powietrzu. Dopiero potem szło do kuchni, gdzie było odpowiednio przyprawiane i marynowane. Obecnie nie trzeba już samodzielnie przeprowadzać tego procesu – czołowi producenci dziczyzny oferują mrożony produkt gotowy do szybkiego przygotowania i spożycia po uprzednim marynowaniu i przyprawieniu – mówi Roman Miler, prezes Gobarto Dziczyzna.

Potrawą, która pozwoli poznać smak dziczyzny nawet niedoświadczonym kucharzom, są np. steki. Przepis można zastosować zarówno w domowej kuchni, jak i podczas letniego grilla z rodziną i przyjaciółmi. Potrawy idealnie skomponują się z czerwonym, wytrawnym winem o mocnych aromatach.

Przepis na steki z jelenia:

Składniki:

  • 4 steki ze schabu jelenia Gobarto Dziczyzna
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Olej wymieszaj z czerwonym winem, octem, musztardą i jałowcem. Następnie zalej steki marynatą i wstaw na 24 godziny do lodówki – dzięki temu wchłoną smak przypraw. Mięso co jakiś czas przewracaj, tak by marynata została wchłonięta z każdej strony. Wyjęte z marynaty steki osu­sz przy pomocy papierowego ręcznika. Na dużej patelni rozgrzej olej, smaż z obu stron według własnych preferencji – od medium do well done. Ze względu na to, że dziczyzna zawiera niewielką ilość tłuszczu polecamy wysmażenie medium. Wówczas stek nie będzie krwisty, ale zachowa soczystość. Usmażone steki umieść w piekarniku na 5 minut, następnie pozwól im odpocząć na talerzu przed podaniem. Przed spożyciem dopraw solą i pieprzem do smaku. Zaserwuj z dodatkami wedle uznania.

More newses

Gobarto launches the Zalesie breeding farm

The restocking of pedigree pig breeding  farm in Zalesie will start soon. The investment of the Gobarto Group worth almost PLN 100 million will be heated exclusively with the use...

10 GRU, 2020 GODZ: 11:00

Gobarto 500 livestock building opened in Mazovia

In Osiek (Zawidz Kościelny municipality) in the Mazovia region, another livestock building completed under Gobarto 500 was put into service. It is the first facility of this type in...

23 MAR, 2020 GODZ: 13:16