Przejdź do treści

Otwarcie nowej fermy

Grupa Gobarto rozwija swoją bazę produkcyjną. 4 czerwca w województwie lubuskim oficjalnie zaprezentowano jedną z najbardziej zaawansowanych technologicznie ferm macior w Polsce. Nowy obiekt będzie produkować 210 000 warchlaków rocznie, które trafią do współpracujących rolników, w tym partnerów programów Gobarto 500 oraz Tucz Gobarto.

Obiekt został zaprojektowany zgodnie z najwyższymi standardami bioasekuracyjnymi i technologicznymi. Ferma jest przystosowana do produkcji wyrównanych partii warchlaków wysokiej jakości, co ma kluczowe znaczenie dla efektywności ekonomicznej tuczu.

Na terenie fermy powstała również nowoczesna biogazownia, która zapewnia niezależne źródło ciepła i energii, a jednocześnie pozwala w zrównoważony sposób zagospodarować odpady produkcyjne.

Nowa ferma zarodowa to nie tylko kolejny punkt na mapie inwestycji. To świadome wzmocnienie fundamentów krajowego sektora trzody chlewnej. W dobie niestabilnych rynków międzynarodowych budowanie niezależności opartej na krajowym potencjale jest naszym obowiązkiem – powiedział podczas prezentacji Marcin Śliwiński, Prezes Gobarto S.A.