2. Produkcja roślinna
Dążymy do tego, aby nasze praktyki rolnicze były zrównoważone na każdym etapie, przyczyniając się do ochrony gleby i zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń. Wszystkie nasze działania w obszarze produkcji roślinnej opierają się na zasadzie minimalnego i w pełni kontrolowanego zużycia środków produkcji, co przekłada się na mniejsze obciążenie dla środowiska naturalnego. Stosujemy zaawansowane technologie, takie jak obrazowanie satelitarne, które pozwala nam precyzyjnie zarządzać zasobami. Duży udział w nawożeniu gruntów stanowią nawozy naturalne i organiczne, w tym stanowiące produkty pofermentacyjne. Te ostatnie wykazują mniejsze tendencje do spływu powierzchniowego i są wolne od patogenów i nasion chwastów. Składniki mineralne w nawozach organicznych występują w formie przyswajalnej przez gleby. Azot dla przykładu reprezentowany jest głównie w formie amonowej N-NH4. Dzięki temu następuje szybki pobór przez rośliny, zmniejszone jest ryzyko migracji azotanów do wód gruntowych i ograniczony jest proces eutrofizacji.
Od ponad 20 lat stosujemy bezorkowe uprawy gleby, co pozytywnie wpływa na jej strukturę, zwiększa. Zebrane plony stają się podstawą najwyższej jakości pasz dla naszych zwierząt, słodu dla wiodących browarów oraz olejów rzepakowych i słonecznikowych.